10. února 2013

OFICIÁLNÍ PORTRÉT

Tým nastupujícího presidenta Miloše Zemana zveřejnil jeho oficiální portrét.
Fotografie bourá zavedené tradice, kdy z hlavy státu bývá patrná pouze hlava bez státu.
Zeman k ní přidal i ruce. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat...

Veřejnoprávní televize informovala příkladně vyváženě, srovnáním tvaru, rozměru a pěstěnosti rukou všech dosavadních presidentů. Komerční stanice doplnily momentky zvířátek s podobně propletenýma tlapkama.

Štáb poraženého knížete Schwarzenberga vydal prohlášení: "Nejde vůbec o aristokratické gesto. Krom toho, tradice lze u nás bourat pouze čírem." Režisér Menzel soudí, že v takovéto pokorné, až pokořené pozici se může nechat zvěčnit pouze "zbabělý potomek nevolníka". Výtvarník David Černý utrousil, že "jednoho zmetka nahradí jen jeho dvojče", vedle stojící ekonom Sedláček bohužel už nebyl schopen souvislé dikce, ač měl očividně také cosi na srdci.

Třeboňští gymnazisté proti Zemanově zpupnému portrétu vyhlásili zničující hladovku od začátku vyučování až do velké přestávky. Navíc výslovně pohrozili: "pokud bude viset ve třídě, přesuneme celoškolní soutěž 'Kdo vejš?' ze záchodků přímo za katedru!" Jejich neformální vůdce Mahátma Heller ujistil přítomné novináře: "Nedáme se zlomit a vytrváme! Kdo vejš - když ne my? Kam - když ne tam?".

Předseda ČSSD Sobotka poznamenal: "Přestože na fotografii pravice zřetelně drtí levici, chci věřit, že příští president bude nadstranický..."  Místopředseda a neúspěšný kandidát, Jiří Dienstbier bojovně tvrdí: "Po fiasku s akcí Čisté ruce chtěl bývalý premier, jehož nejbližší okolí je zapleteno do mafiánských struktur, všem demonstrovat čistotu svých rukou. Přitom mu je Šlouf v atelieru půl hodiny drhnul solvinou...".
Shantanu Narayen, šéf společnosti Adobe, na zaslaný dotaz reaguje stroze: "Photoshop je mocný!".

"Já v tom vidím výzvu k soudržnosti", říká dojatě Marie Benešová.
"Já v tom vidím výzvu k soudružnosti", poopravuje ji neostalinista Grebeníček.
"Milošovy semknuté prsty, to jsou Svatoplukovy pruty", doplňuje je senátor Škromach, usměje se na kameru a posílá sluníčkové pozdravy všem facebookovým přátelům.

Vicekancléř současného presidenta Petr Hájek v Zemanově póze ovšem vidí tajné zednářské znamení, jež značí "Úkol splněn!", což dotvrzuje poukazem na mírný úšklebek, a ďábelský svit v jeho očích. "Jde jen o studiové lampy", brání se fotograf Slavík, nicméně Hájek již začal psát opus s názvem "Antikrist II". Sám Václav Klaus Zemanův portrét překvapivě označil za "neportrét".

Kardinál Duka je smířlivější: "Sálá z něj lidskost. Ty ruce mi připadají téměř sepjaté. Je dobré, v dnešní době poukazovat na naše křesťanské kořeny a hodnoty. Věřím, že církevní majetky jsou tímto v suchu."

6 komentářů:

  1. Šmarjá panno. On si Zeman už někam pověsil obraz ? A jestli se smím zeptat? Kdepak je toto dílo k vidění?

    OdpovědětVymazat
  2. Už brzy k vidění ve Vašich úřadech a školách! Zatím jen v odkazu na prvním řádku článku. Nebo zde: http://www.novinky.cz/domaci/292940-zeman-je-buldok-i-velebnicek-prozrazuji-sepnute-ruce-na-fotografii.html
    Netušil jsem, že onen portrét bude někdo rozebírat zcela vážně.
    Zdá se, že už máme odborníky i na řeč obočí a čela. Pokrok nezastavíš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oficiální portrét, zdá se být velmi zdařilý. Takže se jedná pouze o mentální nedostatečnost bojovníků Volimkarla. On snad Zeman na tom svém portrétu na úřadech a školách zase tak moc nebazíruje, jak jsem se dočetla.

      Vymazat
  3. :-) :-)
    Ale vážněji : zvyk vyvěšovat si portrét prezidenta do školních tříd a na všechny úřady - bez ohledu na to, kdo jím zrovna je - se mi zdá trochu podivný. Jakési reziduum z c.k. monarchie. Nějak mi to připadá jako vynucování úcty přímo k osobě, která ten úřad zrovna shodou okolností zastává. Pokud to má symbolizovat úctu ke státu nebo vlasti, dal bych přednost neosobnímu státnímu znaku, event. vlajce.
    kopřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to bych mohl opět podepsat... tím spíš, že u nás se opravdu dá úřad vykonávat často víceméně "shodou okolností".

      Vymazat
    2. ano, s tím bych souhlasila

      Vymazat