16. září 2012

NA SUCHU

Kdyby se mezi nynějšími obyvateli Strakovy akademie náhodně vyskytl cynik, jistě by si v skrytu duše pomyslel, že metanolovou aféru seslalo samo nebe... Všechna dosavadní znepokojivá a žhavá témata, jakými jsou osud církevních restitucí, rostoucích daní, i sama budoucnost vratkého kabinetu, náhle vystydla, a byla mediálně překryta reportážemi z laciných večerek, ještě levnějších marketů, nóbl podniků, posmutnělých diskoték, i všudypřítomných náleven Na Růžku. (Kolik zaplivaných růžků asi tato země dohromady má?!?). Zapomeňte na nelétavá letadélka, krajně podezřelou popravu policejního presidenta, či spuštění zbrusu nového pokusu panského drábka na svých poddaných...
Když jsou duše a játra národa v ohrožení, musíme se semknout!

Naštěstí se sídlo vlády hemží lidmi, u nichž je taková vypočitavost nepravděpodobná. Můžeme si být jisti, že se skutečně snaží předejít dalším úmrtím. Snad se v nich hnul i zbytek svědomí, když tak usilovně hasí požár, který pomáhali zakládat škrcením a škrtáním základních služeb státu.
K těm totiž nedílně patří i inspekční šmátrání v bočních kapsách jinak nedotknutelného Trhu...

Přijatá opatření jsou dnes o to přísnější, oč více byly hrozby dříve přehlíženy.
A budou mít (vedle dočasného uzavření jedovatého problému do skladišť) i zajímavé vedlejší účinky.  

Pokud prohibice zasáhla i poslaneckou kantýnu, ministru financí bude po mnoha letech umožněn střízlivý a ostrý pohled na stav věcí. Třeba se v odhadech vývoje ekonomiky či sumy vybraných daní konečně přestane plést o mnoho procent, ale příště se stylově odchýlí jen o pijanská promile. Zároveň však hrozí, že výjimečnost současné situace bude zneužita k přehlušení kiksů z klidných dob, a stane se všeobecnou omluvou pro nedobré výsledky hospodaření vládních chaotů. Vyčíslit náklady na současné bezpečnostní a zdravotnické manévry, ušlé zisky obchodníků i státu z neprodaného alkoholu, a případné (dobrovolné či soudně vymáhané) náhrady výrobcům lihovin, bude krajně složité.
A touha zahrnout do těchto ztrát i položky nesouvisející, velmi lákavá…

Buďme obezřetní, výskyt cynika není nikdy vyloučen...

Žádné komentáře:

Okomentovat