3. května 2013

K BUDOUCNOSTI sKARET

Premier Petr Nečas se na tiskové konferenci vyjádřil k ukončení provozu sKaret:

"Nejprve chci zdůraznit, že já osobně, i ODS, s tímto od počátku pochybným projektem máme společného jen to, že jsme jej podpořili a prohlasovali, takže za něj neneseme žádnou zodpovědnost.
Paní ministryně Müllerová měla za úkol na dnešním jednání vlády představit alternativní využití sKaret. Ovšem její návrh, aby jako identifikátor postupně zcela nahradily zastaralý občanský průkaz, nebo alespoň spolu s ním, pasem, a řidičským oprávněním tvořily jakési 'žertovné puzzle totožnosti', jsme většinou hlasů zamítli. Tak složitá skládanka by jen zdržovala veškeré úřední úkony. Mně samotnému trvalo řešení dvě a půl minuty, a to jsem, prosím, fyzik.
Dále představila možnost, že by si sKartu její držitelé od MPSV zcela dobrovolně odkoupili jako upomínkový předmět, jinak jim už nebude poskytnuta žádná další podpora. Což nám připadá férové, takže o tom budeme dále uvažovat. Ve hře je i myšlenka kolegy Kalouska, totiž sKarta jako žeton do nových videoloterijních terminálů. Případně jako vstupenka do zpoplatněného slosování 'Veselá socka' s řadou věcných výher... kdy tou hlavní by bylo 5kg dalších sKaret. Námitku paní Hanákové, že 'je třeba pokračovat beze změn, a jen přenastavit a správně zprocesovat dosud chybně zprocesované procesy', nebereme na zřetel. Ostatně, jako zatím žádnou z jejích námitek... Závěrečnou variantu kolegyně Müllerové, že 'si mám tedy všechny sKarty strčit někam', rovněž beru s rezervou. Jednak už byla poněkud excitovaná, a hlavně by podobnou nabídku mělo jako první obdržet grémium TOP09 a také generální ředitel České spořitelny.
Jednáním v tomto duchu ji dnes kabinet pověřil, netroufám si však odhadnout, jak bude úspěšné... 

Když ale na celý problém nahlédneme věcně, nikoliv škarohlídsky, najdeme i mnohá pozitiva. Strana i vláda si znovu ověřily, co všechno občané snesou, aniž by se kýmkoliv nechali lacině vlákat na náměstí. Musím tu veřejně ocenit jejich státotvorný klid. Dokonce jsme se mohli opřít o značné množství těch, kteří naše nápady doposud obhajují, a to někdy i zdarma a ve svém volném čase. Mnozí v šikaně sociálně slabších dokonce našli jisté zalíbení, což nám do příštích voleb dává naději na solidní výsledek. Především se nám však podařilo názorně doložit naši hlavní... a vlastně jedinou... myšlenku, že 'stát je mizerný hospodář' - zvlášť, pokud je za tím účelem veden. Děkuji za pozornost."

Ludmila Müllerová přes dočasný neúspěch také neklesá na mysli:

"sKaret je škoda, byl to báječný projekt. Jarda to měl prokoumaný... Ale už jsme s kolegy v TOP09 rozpracovali koncept nové zKarty a nKarty. 'Karta zemřelého' by měla zamezit nadužívání služeb v pohřebnictví. Vyjde o něco dráž než plastová sKarta, protože materiál bude muset odolat vysokému žáru i tlení. Ale vyplatí se to. Určitě...", říká přesvědčivě. "Teď promýšlíme způsoby jejího osobního převzetí, ale věřím, že tuto technikálii brzy vyřešíme."
Nová 'Karta novorozence' by naproti tomu měla být ohebná a hygienicky nezávadná, aby šla dobře žužlat. K jejímu smyslu se zatím Müllerová nechce blíže vyjadřovat s tím, že "...nějaký už se najde." Později upřesňuje: "Musí se najít. Šiška nedávno sám se sebou podepsal nevypověditelné IT smlouvy na provozování nKarty do roku 2150. Jsou pro nás neuvěřitelně výhodné a naprosto transparentní - ukazoval mi je. Jsou tištěné na pauzák... V elektronizaci státní správy je naše budoucnost."

4 komentáře:

  1. Další, skvělá satira, autorova silná stránka. Jenom ten výčet pozitiv sKarty není tak docela
    kompletní.
    Po původním prohlášení, že nárok na dávky ztratí každý, kdo nepřevezme kartu a následujících námitkách uživatelů, učinil Drábek ústupek, což bylo prezentováno takto :

    " Pokud někdo nebude ochoten kartu převzít, tak o dávky nepřijde. Nebude ani postih. Finanční pomoc obdrží, jakmile kartu převezme."

    Z úst náměstka ÚP vypadl tento výplod bystrého úsudku uživatelů sKarty.

    " Lidé se bojí nových věcí, kterým nerozumí .... "

    OdpovědětVymazat
  2. :-))
    Zdeňku, 5 hvězdiček, kdyby se tu hvězdičky mohly dávat....
    kopřík

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, co máš proti nám, fyzikům, ale nápad na žáruodolnou a aerodynamickou zKartu by sis měl dát patentovat - jako ideální materiál bych viděl nějaký titanový kompozit, ten bude za pár korun :-). Ale myslím, že věta "že si mám tedy všechny sKarty strčit někam" asi opravdu na zasedání vlády zazněla; přiznej se, že ses tam podívat?

    OdpovědětVymazat
  4. kopřík, rybářka: Díky.

    martin: Proti fyzikům nemůžu říct křivého slova... až na toho jednoho křivého. Který se ostatně už dvacet let místo fyziky živí vysedáváním u žlabu. Na dotažení nápadu zKarty nemám dost podnikavého ducha a znalostí... Jsem ostuda Vysokého učení technického... :) Z.

    OdpovědětVymazat