17. října 2012

POHLAVEK

Až do samotného otevření volebních místností byl občan představiteli koalice vytrvale přesvědčován, že v krajských volbách se rozhoduje pouze o místních problémech, a s celostátní agendou nemají takřka nic společného. Formálně vzato měli pravdu, zároveň však z těchto vyjádření čišela obava, že volič zúčtuje s Prahou skrze svůj region, jak k tomu vyzvala opozice. Obava zcela zřetelná, podtržená například i billboardovou kampaní ODS, kdy snad v každém zapadákově visely čtyři nadživotně vyvedené mozkovny politiků z ústředí, s pozadím též velmi nemístních a nemístných frází.

Zatímco kraje nakonec opravdu rudly, tváře v koalujících štábech postupně bledly…

Vláda, jež chtěla bez ohledu na výsledek voleb druhého řádu zůstat pevná a neochvějná ve svém reformním úsilí, neuhnout ani o píď, a páchat dál svou verzi obecného dobra hlava nehlava, začíná nyní přemítat o zjemnění svých dřívějších nápadů a o otázce sociální.
Dívá se do zrcadla a dumá, co je špatně.

Předseda TOP09 procitnul z dlouhého spánku, a projevil náhlou starost o osaměle žijící důchodce, kterým jeho partaj doposud jen vydatně ztrpčovala už tak nesnadný život. Ministr zdravotnictví se zahloubal nad citlivostí a únosností plateb v nemocnicích. Zároveň dodal, že spílat policii za její práci, se jaksi nehodí. A krýt podezřelé soustraníky by se příště nemělo ani náznakem. Premier chce rovnou prověřit několik sotva přijatých opatření, které ještě před týdnem spolu s podřízenými hájil jako holou nezbytnost, pod heslem „není alternativa“.

Členům kabinetu se zkrátka po výchovném pohlavku z regionů vrací zrak a sluch, a začínají si pozorněji všímat kritických hlasů z dáli a zdola. Že by se v nich hnulo i svědomí ale nečekejme.

To se spíš jen předčasné volby zase o kus přiblížily, a tak je třeba vyhmátnout nejpronikavěji páchnoucí plody vládní činnosti, včas je ukrýt do růžové krabice a převázat mašlí...

Žádné komentáře:

Okomentovat