1. ledna 2013

REKLAMA NA PRESIDENTA

Televizní divák je po adventní smršti reklamních bloků, tu a tam vkusně přerušených úryvkem pohádky či několika takty duchovní hudby, podroben zcela novému zážitku. Vlnu slev a výprodejů doplnila nabídka jiného druhu – reklama na presidenta...

Spoty s tímto dlouho očekávaným zbožím se od těch běžných příliš neliší.
Přesto (a možná i proto) je zajímavé si je pozorně prohlédnout.
Mohou lecos naznačit o aktérech, a jejich přístupu k sebevyjádření. Ukáží jasně, kdo si mohl dovolit profesionální tým filmařů (ostřílených z kampaní na bezva žvýkačky a vychytralé telefony), kdo sehnal dostatek podpůrných celebrit, a kdo si jako bytostný sólista ve vyměřeném čase raději dopřeje státnický monolog. Kdo se nepřetvařuje, a kdo se schovává za vyumělkované triky a pózy.


Vtipností a nápadem jistě zaujme Vladimír Franz. Ten se nepokouší o hluboké myšlenky, mlčí, občas se potutelně usměje, a vsází čistě na svou vizuální výraznost. Kdyby šlo o volbu mobilního operátora nebo leteckého přepravce, možná by stálo za to služeb onoho podivuhodně modrého chlapíka využít...
---
Klip Zuzany Roithové má také švih, a v pasáži kreslené grotesky je až mrazivě přesný. Což poněkud kontrastuje s mravokárnými promluvami jí samotné. Závěrečný vzkaz:  "Nekrást! Nelhat! Pracovat!" trochu připomíná známý rodičovský příkaz "Pomodlit, vyčůrat a spát!". Ano, mami.
---
I rozjuchaní stoupenci knížecí milosti by očividně rádi tasili humor, nebo alespoň veselou zkratku. Jdou tak vstříc poučkám, že zákazník slyší zejména na holé věty, a už jen známá tvář dokáže prodat lecjaký šunt. A tak tu jde o řetězení  tzv. „hlášek“. To aby bylo každému zřejmé, že nejstarší z uchazečů o Hrad je duchem stále mladý, přeposílatelný, a sociální sítě mu svědčí. Jen přítomnost Petra Čtvrtníčka diváka trochu znejistí, zda je Karlova kampaň vůbec míněna vážně.
---
Jiří Dienstbier se rovněž opírá o osobnosti. Osobnosti, které ve většině nemají zkreslené představy o všedních problémech řadového tuzemce. Kandidát ale působí dojmem, jako by si účinkování v reklamě na sebe sama chtěl oddrmolit a odbýt co nejrychleji... říkejme tomu sympatická úspornost.
---
Průzkumový favorit Jan Fischer si svůj herecký part naopak užívá, a vyráží mezi lid. Tu sděluje vize, tam udílí pokyny, jiným dává dobré rady, vede celé týmy odborníků... spojuje, usmiřuje, řeší. Hlavně při tom všem ale zběsile máchá rukama, aby z jeho gest byla znát ráznost, která jinak sulcovité, různými režimy a okolnostmi vláčené povaze není zrovna vlastní. Třeba se alespoň její iluzi povede navodit...   
---
Táňu Fischerovou doporučují názory neznámých, bezejmenných lidí. V kontextu její činnosti pro občanský sektor to působí věrohodně a přiměřeně, zároveň se jí to může ošklivě vymstít. Ztotožnit se s bezejmennými bývá pro ostatní bezejmenné obvykle problém... 
---
Miloš Zeman se spolehnul na služby režiséra Renče, osvědčeného autora politického kýče a nenáročné "retro" zábavy. Výsledek spojuje oba žánry, a tak se důchodce Zeman něžně laská s vysočinskými stromy a trousí přitom ostré bonmoty. Hlavní poselství "smrdím tu už dost dlouho, abyste si zvykli" však může na cílovou skupinu hledačů jistot nečekaně zapůsobit. Řemeslně dobré.  
---
Jana BuBušíková se drží svých osvědčených postupů a pouze straší… Ohrožením hranic, ohrožením naší státnosti, národa, tradicí… a především varuje před sídlem pozemského inferna – Bruselem. Tato suverénní (a za všech okolností neposlušná!) holka nás prý před ním ochrání. Narodit se jen o něco dříve, k Mnichovské dohodě by nikdy nedošlo... Škoda.
---
Uspávač hadů Přemysl Sobotka se téměř po celou dobu snaží okolí přesvědčit, že je stejný kabrňák jako jeho táta. Do ČT nejspíš omylem uniklo homevideo, určené pro nejbližší rodinu...

8 komentářů:

  1. Já mám kandidáty rozdělené na 4 skupiny podle přijatelnosti :
    1. (kandidáti, které bych volil rád a s relativně čistým svědomím) : Dienstbier, Fischerová
    2. (kandidáti, které přes menší výhrady vnímám jako vcelku neutrální, neurážejí mě - možná i proto, že o nich tolik nevím :-) ) : Roithová, Franz
    3. (kandidáti za normálních okolností pro mě nevolitelní) : Sobotka, Schwarzenberg, Zeman, Fischer
    4. (kandidáti mimo jakékoli rozumné kategorie, hodnocení, srovnání) : Bobošíková
    V 1. kole přicházejí v úvahu samozřejmě kandidáti ze skupiny 1 - budu volit Dienstbiera, i proto, že má větší šanci (naděje umírá poslední...).
    Ve 2. kole bych rád volil kandidáta, který bude z přijatelnější skupiny než jeho soupeř. Pokud budou oba postupující ze stejné skupiny, bude to kruté, velmi kruté rozhodování...
    kopřík

    OdpovědětVymazat
  2. K tomu nemám co dodat... postup i rozdělení do skupin mám naprosto stejné jako Vy. Jen se v duchu trochu omlouvám paní Fischerové. Ačkoliv mě oslovila víc, zmanipulován výzkumy mínění zřejmě podpořím JD, kterému vycházejí vyšší šance pro druhé kolo... Ale je to pořád velmi slušná volba. Tak snad nám to vyjde... mějte se. ;o) ZB.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavel Kupka,
    moc se mi ulevilo. V diskusích vždy hledám Vaše příspěvky a v 99% s nimi souhlasím. Také bych srdcem volil paní Táňu, ale s čistým svědomím budu volit Dientsbiera. On také jediný má šanci proti Zemanovi v druhém kole. Nicméně jsem velmi rozčarován nekritickým nadšením lidí, kterých si jinak vážím pro pana Schwarzenberka. On udělal již tolik ústupků, že se Václav Havel musí obracet v hrobě.
    kupka.pavel@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Pavle, a děkuji. Také mě mrzí zejména volební příspěvek pana Menzela, jehož filmy mám velmi rád. Totéž platí pro pana Svěráka, paní Třeštíkovou nebo Bolka Polívku. Co naplat - budu si dál vážit jejich práce, ale k osobám už budu obezřetnější... ZB.

      Vymazat
    2. Nechtěl bych být jízlivý k panu Svěrákovi, ale byl to on, kdo podporoval VV v posledních volbách. Každému, kdo se jen trochu zajímá o dění kolem sebe muselo být jasně,že populistické seskupení kolem "profláknutého" maskota Radka Johna (Džínový svět) s jeho vazbami na pana Janouška je v nejlepším případě "béčko" ODS. A bylo jen otázkou času, kdy začnou vylézat z jeho děr Bártové, Dobešové a Chaloupkové. Myslím, že žil-li by ještě pan Smoljak - rozmluvil by mu to. Také zdravím a snad je ještě šance. Také zdravím a snad je ještě šance ...
      Pavel Kupka Karlovy Vary

      Vymazat
  4. Tak a kostky jsou vrženy. Doznávám, že v poslední době jsem se více než proti Zemanovi vymezoval proti Schwarzenberkovi. Viděl jsem určitou šanci, že pro lidi kteří nechtějí Zemana ani Fischera a nejsou úplně "napravo" by mohl být přijatelný Jiří Dientsbier. Pokládal jsem Dientsbiera také za jediného, kdo může mít v druhém kole proti Zemanovi šanci. Předpokládal jsem ovšem také, že Zeman bude mít v prvním kole mnohem více hlasů. Pro jistotu jsem si včera ještě jednou zopakoval volební kalkulačku. Paní Táňa mi vyšla na prvním místě, Dientsbier na druhém a kníže na posledním s mínusovými body. Zeman mi však připadá tak lidsky nekvalitní (navíc má podporu Klause), že ač jsem původně chtěl jít do druhého kola jen v případě Dientsbier - Zeman, půjdu a budu volit Schwarzenberka. Myslím, že má velkou šanci zvítězit a proklamuje-li se jako proevropský politik, dá se tomu narozdíl od Zemana i uvěřit.
    Pavel Kupka Karlovy Vary

    OdpovědětVymazat
  5. Musím přiznat, že zatím nemám jasno a dám si pár dnů na vydýchání a rozmyšlenou... Zeman je mi (teoreticky) programově blíž, zároveň není jisté, nakolik bude chtít uškodit ČSSD (myslím, že jde o výraznou motivaci jeho návratu do politiky). Také bych odhadoval, že v pokušení obcházet své pravomocí a vydupávat si ty nepsané bude následovat presidenta současného (a možná jej v tom ještě překoná). Schwarzenberg oproti tomu patrně touží jen státnicky podřimovat a občas naklást věnce. Takže - nevím. ZB.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět se ve svých úvahách shodujeme...je to peklo.
      Zvažuji tentokrát silně i možnost nejít k volbám, ale...to by mělo být až to poslední.
      kopřík

      Vymazat